Şasi Numarası Nedir?


Şasi numarası, eşsiz yapısı sayesinde üretim yılı ve teknik özellikler de dâhil olmak üzere bir motorlu taşıt ya da römork hakkında kapsamlı bilgi edinilebilmesine olanak veriyor. Bu numara, her motorlu taşıta ve römorka özel olarak yalnızca bir kere atanıyor. Bir kere atandıktan sonra asla değiştirilememesi ise en önemli özelliğini oluşturuyor.


İlk defa 1954 yılında araçlarda yer verilmeye başlanan şasi numarası, uzun süre boyunca her üretici tarafından belirli bir standarda bağlı kalınmadan kullanılmış. Günümüzde ise tüm üretici firmalar tarafından 1981 yılında Amerikan Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi’nin almış olduğu karar doğrultusunda yürürlüğe giren sistem uygulanıyor.


17 haneli sistem dâhilinde oluşturulan şasi numarası, 0-9 arası sayılardan meydana geliyor. Ancak kodun içerisinde A’dan Z’ye bir dizi harf de bulunuyor. Numaranın oluşturulması esnasında yalnızca q, o ve i harfleri kullanılmıyor. Çünkü bu harfler, “0” ve “1” ile kolaylıkla karıştırılabiliyor.


Şasi Numarası Nerede Yazar?


Araç Tanımlama Numarası (VIN – Vehicle Identification Number) adıyla da anılan kodu, otomobillerin farklı noktalarında görebilirsiniz. Bunun için öncelikle kaputun altına ya da motorun üst kısmına odaklanabilirsiniz. Numara, çoğunlukla kaputun altına yerleştirilen küçük bir metal plakanın üzerine işleniyor. Motor üzerinde ise kabartma olarak yer alıyor. Çoğu otomobilde, bu iki yere ek olarak sürücü tarafındaki kapının iç kısmına da bakabilirsiniz. Sahip olduğunuz modele bağlı olarak şasi numarasını öğrenmek adına aracın farklı yerlerine göz atabilirsiniz. 17 haneli kod, bazı otomobillerde plakalığa, bagajın altına, stepne haznesinin yan tarafına veya tekerlek boşluklarına işlenebiliyor.


Şasi numarasını öğrenmek için yalnızca motorlu taşıtın ya da römorkun çeşitli yerlerine bakmanız gerekmiyor. Kod; kullanma kılavuzu, yetkili servisten alınan


Şasi Numarası ile Araç Özellikleri Anlaşılabilir mi?


Şasi numarası sayesinde motor hacmi, aracın markası, üretildiği yer ve yıl gibi birçok bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz. Numaradan elde edilen bilgilerle yetkili serviste yedek parça tanımlamak da dâhil olmak üzere birçok işlem rahatlıkla yapılabiliyor. Hatta koleksiyon değeri taşıyan araçların değişen parçaları olup olmadığı koda bakılarak kolayca anlaşılabiliyor.


Numara vasıtasıyla ayrıca ikinci el bir otomobil satın alırken aracın geçmişi hakkında detaylıca fikir edinme imkânı bulabilirsiniz. Bu bilgilere ulaşmak için farklı kanalları kullanarak şasi numarası sorgulama işlemi yapabilirsiniz.


Otomobilin nerede üretildiği öğrenmek için şasi numarasının ilk hanesine bakabilirsiniz. Sonraki iki hane, üreticinin kim olduğu bilgisini taşıyor. 4. ve 8. hanelerin de dâhil olduğu 5 rakam, sırasıyla aracın markası, motor hacmi ve tipi konusunda fikir edinilmesini sağlıyor. 9. hane, motorlu taşıtın ya da römorkun güvenlik kodunu temsil ediyor. Üretim yılı ve fabrika konusunda bilgi edinmek adına 10. ve 11. hanelere odaklanabilirsiniz.


Şasi numaranın son 6 hanesi ise seri numarasına karşılık geliyor.


periyodik bakım evrakları ve hatta trafik cezası makbuzlarının üzerinde de yazıyor.